?Fluor w wodzie pitnej?
Czy wiecie, że:
?? W Polsce od ponad 20 lat nie dodaje się fluoru do wody pitnej („kranówki”)
? mimo to znajdują się tam fluorki pochodzenia NATURALNEGO (minerały)
? maksymalna dopuszczalna zawartość fluoru w SZTUCZNIE fluorowanej wodzie pitnej to wg WHO 0,5 – 1,0 mg/l
? światowym trendem jest odchodzenie od fluoryzacji endogennej (czyli podaży wewnętrznej) na rzecz egzogennej (bezpośrednio na tkanki zęba)
? fluoroza jest skutkiem nadmiernej ENDOGENNEJ podaży fluoru w okresie rozwoju zęba w fazie przederupcyjnej, więc dla zębów stałych krytyczny jest czas od okresu okołoporodowego do 7. roku życia
? występowanie fluorozy ma charakter ENDEMICZNY – tzn. na określonych terenach – tam, gdzie zawartość fluoru w wodzie przekraczała normy np. ~ 3 mg/l w okolicach Malborka
?fluorki obecne są też w wodach butelkowanych i mineralnych, a jego zawartość w niektórych źródłach wynosi nawet 13 mg/l! (Cieplice-Zdrój)
? nasz organizm potrzebuje fluorków i korzysta z nich dla prawidłowego tworzenia i przebudowy tkanki kostnej oraz zębów ???